Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Karayağıt'ın içme suyunda Arsenik itirafı

Karayağıt

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova'nın verdiği soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından cevap geldi.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova'nın verdiği soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından cevap geldi.
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, yıllardır köylerindeki maden şirketi ile mücadele eden Ayvalık'ın en yoksul köylerinden Karaayıt'ın içme sularından, Sağlık Müdürlüğü ekiplerince alınan numunede yüksek değerde arsenik çıktığının öğrenilmesi üzerine soru önergesi verildi.
Akova'nın 2 Mayıs 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu soru önergesine, Bakanlık tarafından verilen cevapta ise çok acı gerçekler dile getirildi.
İşte! Bakanlık tarafından verilen cevap metni: Daha önceden suları temiz denilen Karaayıt Köyünün sularında yapılan incelemede arsenik parametresinin, sınır değerinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Köy şebeke suyunun içme ve yemek yapma amaçlı kullanılmaması konusunda tüketicilerin uyarıldığı bildirilmiştir.”
Bakanlıktan gelen cevap üzerine Akova, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: Karaayıt'ın suyuna önceden temiz denilmesine rağmen, şimdi sınır değerinin üzerinde arsenik bulunmasının tespit edildiğinin itirafı ve köylülerin suyu içme ve yemek yapma amaçlı kullanmaları konusunda sadece uyarılması çevre, insan ve hayvan sağlığına hiç önem verilmediğini göstermektedir. Suyun arsenik değerinin kabul edilebilir sınırın üzerinde olması insan sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır. Su sadece içme ve yemek yapma amaçlı kullanılmamakta, bulaşık ve çamaşırların temizlenmesi, kişisel bakım içinde kullanılmaktadır. Karaayıtlılar için suyu belirli amaçlarla kullanmamak sağlık için yeterli bir çözüm değildir. Karaayıtlıların sularının neden zehirli olduğu hususunda daha ayrıntılı bir araştırma yapılmalıdır. Su günlük hayatın devamı için temel ihtiyaçtır, Karaayıtlılara suyu kullanmayın demek çözüm değildir çok kısa sürede acil bir çözüm üretilmelidir.”



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı